Corona- en andere virussen

red-divider

Op moment van schrijven zijn er (vooral) in China tienduizenden mensen met het coronavirus besmet en er meer dan duizend mensen aan overleden. Dat is natuurlijk een ernstige zaak maar minder uitzonderlijk dan u zou denken. Want weinigen realiseren zich dat iets ordinairs als ‘de griep’ gemiddeld per jaar in Nederland al tweeduizend slachtoffers eist. Tot zover dit weinig troostrijke begin van deze column. Hopelijk durft u nog verder te lezen.

Zowel Corona als ‘griep’ (influenza) zijn virussen. Virussen zijn minuscuul kleine ziekteverwekkers: voor het oog onzichtbare kleine pakketjes door eiwit verpakt erfelijk materiaal. Als zo’n pakketje één van onze miljarden lichaamscellen binnendringt dan maakt het de cel ziek en misbruikt deze om zichzelf verder te verspreiden en anderen besmetten. Hoe je een virus oploopt verschilt nogal. Soms moet je er nogal wat voor doen, bijvoorbeeld onbeschermde seks hebben, of in aanraking komen met poep of bloed. Maar vaak is het zo simpel als de verkeerde deurklink aanraken of naast een besmet persoon zitten in de bus. Aan virussen ontkom je dus niet en er is niemand in Lent die nooit een virusinfectie heeft gehad. De meeste infecties gaan gelukkig vanzelf over. Denk aan het verkoudheidsvirus, voetwratten (HPV), waterpokvirus (varicella), buikgriep (bijv. norovirus – niet altijd onschuldig). Coronavirus en het griepvirus zijn helaas minder onschuldig. Beide virussen combineren een paar vervelende eigenschappen. Ze zijn tamelijk makkelijk overdraagbaar door eenvoudig lichamelijk contact (hand geven, via deurklink) of door hoesten. En ze zijn al besmettelijk in de fase dat de patiënt nog geen ziekteverschijnselen heeft – dit heet de incubatieperiode. Mocht je corona oplopen dan ben je niet ten dode opgeschreven. Veel mensen (precieze percentage nog onbekend) krijgen namelijk geen of weinig klachten of een mild ziektebeeld wat te beschrijven is als een uitgebreide verkoudheid, koorts en/of spierpijn. Bij sommige mensen breidt het virus zich uit tot een longontsteking en omdat deze door een virus en niet door bacteriën wordt veroorzaakt helpen antibiotica helaas niet. Vooral voor mensen met een zwakke gezondheid, ouderen, of zeer jonge kinderen kan dit helaas dodelijk zijn.

Een werkzaam medicijn voor mensen die ziek worden van virussen is er helaas niet. Het enige effectieve medicijn is vaccinatie wat voorkómt dat je ziek wordt van een virus door je eigen immuunsysteem te trainen. Juist omdat er voor corona nog geen vaccinatie is wordt dit virus gevreesd. Als het zich verspreidt kunnen we onze kwetsbare mensen alleen beschermen door maatregelen te nemen om besmetting te voorkomen. Mocht het virus Lent naderen en u denkt besmet te zijn, blijf dan thuis en bel ons! Wij kijken dan samen met de GGD hoe u en uw omgeving veilig geholpen kan worden.

Floris van de Laar, huisarts

Lentse Lucht columns