De Preventieparadox

red-divider

Nu ik dit schrijf (midden juni) liggen er in Nederland gelukkig nog maar weinig corona patiënten in het ziekenhuis. In Lent hebben we al meer dan een maand geen nieuw geval gezien en dat stemt ons blij. Toch zijn we nog er nog lang niet. Het virus is niet weg en dus is het zaak om te voorkómen dat het de kop weer opsteekt. Afstand houden, handen wassen, geen massabijeenkomsten, etc etc. Allemaal voorbeelden van preventieve maatregelen die de overheid neemt om de boel beheersbaar te houden. Onze burgemeester Bruls – tevens voorzitter van de veiligheidsregio’s – ziet dat men zich steeds moeilijker aan de regels kan houden. En gek is dat niet. Om een preventieve maatregel te laten werken is het vaak het beste als dit geldt voor een zo groot mogelijke groep mensen.

Dus óók voor de mensen die anders maar een kleine kan op ziekte gehad zouden hebben. Denk maar aan het dragen van een autogordel: de meeste mensen dragen hem volstrekt voor niks want ze krijgen toch geen ongeluk. Maar áls er dan een (zeldzaam) ongeluk optreedt dan kan de gordel levensreddend zijn. Wél belangrijk dat we dan altijd en overal een gordel dragen. Er is nu eenmaal geen boek, app of website die vertelt waar en wanneer de volgende crash plaatsvindt. Dat preventie vooral werkt voor de héle groep maar dus voor het individu vaak geen voordeel geeft noemen we de preventie-paradox. En dat zorgt er ook voor dat mensen vaak moeite hebben om zich aan preventieve regels te houden.

Nu weten we van autogordels (en van groenten eten, meer bewegen, vaccinaties, etc.) dat ze onder-de-streep werken. Van de meeste anti-coronamaatregelen weten we dat helemaal niet zeker. En het is zelfs niet uitgesloten dat te strenge en drastische maatregelen averechts kunnen uitpakken. Bijvoorbeeld door niet ontvangen van andere zorg of door de effecten van economische malaise. Dat maatregelen steeds veranderen en aangepast worden is dus helemaal niet gek. Net zoals het een zekerheid is dat in deze crisis je achteraf dingen liever anders had gedaan. Helaas beseffen sommige hijgerige politici dat niet.
In wat voor maatregelen we dus nu nog zitten, besef dat u het misschien een heel klein beetje voor u zelf doet, maar vooral voor ons allemaal. Ik wens u een gezonde en fijne zomer!

Floris van de Laar, huisarts

Lentse Lucht columns