Lentse Lucht columns

red-divider

Corona- en andere virussen

Op moment van schrijven zijn er (vooral) in China tienduizenden mensen met het coronavirus besmet en er meer dan duizend mensen aan overleden. Dat is natuurlijk een ernstige zaak maar minder uitzonderlijk dan u zou denken. Want weinigen realiseren zich dat iets ordinairs als ‘de griep’ gemiddeld per jaar in Nederland al tweeduizend slachtoffers eist.

Terugblikken en vooruit kijken

Zittend naast de kerstboom mijmer ik graag over het afgelopen jaar en hoe het Lent is vergaan. Lent groeit en dat merken we in onze huisartspraktijk. Op dit moment staan er 11 duizend mensen ingeschreven en het totale aantal inwoners in Lent is waarschijnlijk nog wat groter. Toch denk ik terugblikkend het eerste aan de mensen die overleden zijn.

NIVEA

Lent kent intussen een kleine traditie van inwoners die geïnspireerd door hun eigen medische geschiedenis de pen pakken. Vier jaar geleden bracht Barry van der Rijt een schitterende kunstboek uit waarin hij een kunstenaarsvisie op psychiatrie voor het voetlicht bracht.

Werken is gezond!

Ik hoor u denken: er zitten er anders veel overspannen thuis. Klopt. Er zijn genoeg mensen die ziek worden door het werk. Bijvoorbeeld door een te hoge, of juist een te lage werkdruk. Of doordat ze gepest worden op het werk, of geen enkele mogelijkheid hebben om zich te ontwikkelen en te verbeteren.

De milt

De vakantie komt er weer aan en dat is traditiegetrouw de tijd om een stukje van ons in het zonnetje te zetten dat normaal weinig aandacht krijgt. Dit keer: de milt. Ik hoor u denken, ‘heb ik een milt?’, Ja, u heeft (waarschijnlijk) een milt. Uw milt zit links boven in de buik maar is verscholen achter de ribben, hoog tegen het middenrif.