Terugblikken en vooruit kijken

red-divider

Zittend naast de kerstboom mijmer ik graag over het afgelopen jaar en hoe het Lent is vergaan. Lent groeit en dat merken we in onze huisartspraktijk.

Op dit moment staan er 11 duizend mensen ingeschreven en het totale aantal inwoners in Lent is waarschijnlijk nog wat groter. Toch denk ik terugblikkend het eerste aan de mensen die overleden zijn. In onze praktijk waren er tot moment van schrijven (begin december) 27. De gemiddelde leeftijd bij overlijden was 80 jaar en er waren opvallend meer vrouwen (negentien) dan mannen (acht) bij. Daar staat tegenover dat er enorm veel kinderen bij zijn gekomen. We mochten maar liefst 233 nieuwe baby’s verwelkomen: 123 meisjes en 110 jongens! Dat u weet dat al die ooievaars, rompertjes en vrolijke borden in voortuinen er niet voor niets staan.

Leven en dood staan dus ook in Lent letterlijk dicht bij elkaar en het is een prettige constatering dat met een geboorteoverschot van 206 het leven aan de winnende hand is. Als huisarts is het steeds weer schakelen. Enerzijds heb je te maken met problemen die kunnen optreden aan het begin van het leven, ‘de kraamtijd’. Anderzijds behandelen we mensen en gezinnen waar ernstige ziekte en overlijden aan de orde zijn. Het lijkt een wereld van verschil maar toch zijn er overeenkomsten. De geboorte van een baby geeft vreugde maar ook onzekerheid en onwennigheid en drukt ouders met de neus op de kwetsbaarheid – en dus eindigheid – van het leven. Dat aan de andere kant van het spectrum het krijgen van een levensbedreigende ziekte angst en onzekerheid geeft is logisch. Maar toch zie je soms ook in die fase levenslust en optimisme, ook als de strijd kansloos lijkt.

Het begin en einde van het leven maakt dus kracht, energie en liefde los. Hopelijk doet het einde van 2019 en het begin van 2020 hetzelfde met u.
Mede namens alle medewerkers in Thermion wens ik u prettige feestdagen.

Floris van de Laar, huisarts

Lentse Lucht columns