Ik ben Suzanne Huurman, 3e jaars AIOS Sportgeneeskunde in Nijmegen. Het komend jaar zal ik, op de vrijdag, werkzaam zijn in Huisartspraktijk Thermion in het kader van mijn specialisatie tot sportarts. Hoofdzakelijk zal ik gekoppeld zijn aan huisarts Dhr. Schers.

Over het algemeen is Sportgeneeskunde nog een TE onbekend specialisme. Ik maak hierbij dan ook meteen van de gelegenheid gebruik om een korte introductie in de sportgeneeskunde te geven.

In Nederland zijn er totaal per jaar 6 te bemachtigen opleidingsplekken Sportgeneeskunde. Om sportarts te kunnen worden moet je eerst afgestudeerd zijn als dokter (zoals bij alle specialisme). Daarna moet de 4-jarige specialisatie Sportgeneeskunde worden gevolgd. De eerste 2 jaar bestaat uit  9 maanden cardiologie, 3 maanden longgeneeskunde en 12 maanden orthopedie. Het 3e jaar uit de combinatie 4 dagen sportgeneeskunde en 1 dag huisartsgeneeskunde. Het 4e jaar bestaat eveneens uit 4 dagen sportgeneeskunde, maar ditmaal gecombineerd met 1 dag wetenschap. Gedurende alle 4 de jaren is cursorisch onderwijs, hierin wordt specifiek in gegaan op bijvoorbeeld de (inspannings)fysiologie, voeding, inspanningstesten met ademgasanalyse, specifieke sporten en hun sportmedische aspecten, doping of andere competentiegebieden van de sportarts. Maar, wat doet een sportarts dan?

“Dat de sportarts er alleen is voor topsporters is een misvatting! Iedereen kan de sportarts bezoeken. De sportarts is er voor ieder (nog niet) bewegend mens, jong en oud, recreatieve en topsporter en voor zowel minder validen als mensen met chronische ziekten zoals artrose, diabetes, kanker, hart- en vaatziekten en astma. Sportartsen houden zich bezig met het verrichten van (blessure)consulten, preventieve sportmedische onderzoeken, inspanningstesten en advisering t.a.v. sportbeoefening. Een andere taak van de sportarts is de sportmedische begeleiding van teams en individuele sporters. Ook het testen en revalideren van mensen met een chronische aandoening, zoals bij hart- long- of oncologische revalidatie, kan behoren tot de werkzaamheden van de sportarts.” (Bron: Sportzorg)

Dan nog wat over mijzelf. In het kader van mijn specialisatie tot sportarts ben ik tevens werkzaam bij de KNVB als teamarts van de jongens van Oranje onder de 16, hierdoor zal ik ook een aantal vrijdagen afwezig zijn, wij zijn dan in het buitenland in het kader van interlandwedstrijden. Daarnaast ben ik het aanspreekpunt voor de medische begeleiding van de topturnsters van de Hazenkamp. Naast mijn specialisatie ben ik clubarts van de Eredivisie voetbalclub, Go Ahead Eagles te Deventer.

Met vriendelijke en sportieve groet,

Suzanne Huurman

Ontwerp en realisatie door Byron reclamebureau