De milt

red-divider

De vakantie komt er weer aan en dat is traditiegetrouw de tijd om een stukje van ons in het zonnetje te zetten dat normaal weinig aandacht krijgt. Dit keer: de milt.

Ik hoor u denken, ‘heb ik een milt?’, Ja, u heeft (waarschijnlijk) een milt. Uw milt zit links boven in de buik maar is verscholen achter de ribben, hoog tegen het middenrif. Hij is dus niet te voelen als je met je hand in je buik drukt. Het is een sponsachtig orgaan wat ontzettend goed doorbloed is. Al dat bloed is handig want de milt is vooral bezig met onze afweer. Afweercellen drijven in het bloed en in de milt worden sommige daarvan gevormd om elders infecties te bestrijden. Ook filtert de milt bloed en vangt zo bacteriën weg of minder goede rode bloedcellen die zo afgebroken worden. Voor de veertigplussers: denk maar aan de
reclame van Duyvis (een pinda van Duyvis is altijd oké) waar mijnheer Van Vleuten noest alle pinda’s checkte op vorm, glans en kleur.

Dat lijkt heel belangrijk werk, maar dat valt dus eigenlijk wel mee. Ook zonder mijnheer Van
Vleuten zijn de meeste pinda’s best te eten, en zonder milt redden we het ook wel. De milt is dan ook een van de weinige organen die we straffeloos in zijn geheel kunnen verwijderen. Sterker nog, dat is soms maar beter ook. Als een motorrijder uitglijdt en iets te hard tegen een paal
botst, kan de milt scheuren en zomaar een dodelijke bloeding tot gevolg hebben. Ik durf dan ook wel te beweren dat sinds de mens zich gemotoriseerd is gaan voortbewegen, de milt meer levens gekost heeft dan gered. De milt er dan maar preventief uithalen? Nou nee, dat is ook weer overdreven en ook zielig voor de milt die meestal weinig kwaad doet en soms wel degelijk levens kan redden. Voor bestrijding van sommige soorten bacteriën (gekapselde bacteriën, bijvoorbeeld de pneumococ) doet de milt nuttig werk. De mensen die de milt missen geven we dan ook preventief vaccinaties tegen deze bacteriën en het advies om bij koorts snel antibiotica te nemen. Bij kinderen zijn we zelfs nog voorzichtiger.

Mijn advies is dan ook: wees mild voor uw milt en neem hem gewoon mee op reis, of u nu naar Ibiza, Jutland of Woensel gaat. Fijne vakantie!

Floris van de Laar, huisarts

Lentse Lucht columns